Yüzümüzün sağ ve sol tarafı birebir ayna görüntüsü gibi değildir. Gözlerin büyüklüğü ve konumu, kaşların açısı, burun deliklerinin büyüklükleri, yanak kaslarının genişlikleri, dudakların köşelerinin kıvrımları, alın genişliği, yüzün sağ ve solunda farklı olabilmektedir. Akıllı telefonlarda yüzünüzün ayna görüntüsüne bakabilmeniz için ‘’yüz simetri testi’’ uygulamaları bulunmaktadır. Fakat konu aslında sadece teknolojiyle ilgili de değil. İskoçya’daki St. Andrews Üniversitesi’nden bir grup bilim adamının araştırma sonuçları, insanların simetrik yüzleri beğenme nedenlerinin evrimle birlikte geliştiğini gösteriyor. Kadın ya da erkek, karşısında simetrik bir yüz gördüğünde, beyni, o kişinin sağlıklı, genlerinin iyi, yani neslin devamı için uygun olduğu sinyalini veriyor. Yani simetrik yüzlülerin daha çekici bulunması ve tercih edilmesi doğal bir seleksiyon yöntemi.
Simetrik yüzlü, yani üstün olan seçilen oluyor. Bu nedenle de evrimle birlikte, hem insanların simetriye olan düşkünlüğü hem de yüzlerin simetrisi arttı. Öteki yandan yüzün sağ ve solunun yüzde yüz eşit simetride olması gerçekte mükemmeli yakalamak demek değildir. Aksine, yüzün kusursuz simetriye sahip olması, insanları daha çekici kılmıyor. İngiltere’nin en bilinen haber portallarından Business Insider haberine göre, dünyaca ünlü moda fotoğrafçısı Alex John Beck, bildiğimiz hiçbir sistem hatasız, kusursuz, eksiksiz veya mükemmel değildir düşüncesini savunarak, ünlü simaların bilgisayar programında yüz simetrisini eşitliyor ve ortaya doğal olmayan bir görüntü çıkarıyor.
Yüz simetrisi konusunda Estetik Plastik Rekonstrüktif Cerrah Dr Naci Çelik ‘’yüzün iki yarısının simetrik olması aslında çok da güzel bir şey değildir. Kabul edilebilir asimetri daha güzeldir. ‘’ diyor. Önemli olan yüzün bölümleri arasındaki ilişkide dengeli bir harmoni yakalamak olduğunu vurgulayan Dr. Çelik, ameliyatlı ya da ameliyatsız veya kombine yapılacak müdahalelerin diğer kişilerce anlaşılmaması, kişiye has doğal bir görünüm sağlanması, kişilerin özgün güzelliği değiştirmek yerine, var olanı küçük dokunuşlar ile açığa çıkarmanın daha doğru bir estetik algılayış olduğunu ifade ediyor.
Plastik ve rekonstrüktif cerrahi alanında son yıllarda daha çok ilgi çeken bir konsept olan Profilopasti, yüz orantısına bütünsel yaklaşım sağlayan bir operasyondur. Burun, alın, dudak, çene ucu ve çene altından oluşan kompleks birlikte değerlendiriliyoruz. Yüzün tüm dinamik yapıları arasında oransal denge ve harmoninin sağlanması amaçlıyoruz.
Hastalar sıklıkla yüzlerinde fark ettikleri asimetrilerini telafi etmek için baş pozisyonlarında değişiklik yaparlar. Buna daha çok instagram profillerindeki fotoğrafların çekim açılarından da anlayabiliriz. Simetrinin değerlendirilmesinde hasta doğal baş pozisyonunda olmalıdır. Hasta bu pozisyonda durmadığında asimetri doğru değerlendirilemez.
Asimetrinin sadece 5%’i yüzün üst kısımları ile ilgili iken, % 36’sı orta yüz bölgesinden özellikle burun asimetrisinden kaynaklanmaktadır. Yüzün genel asimetrilerinin %75 i çene kaynaklıdır.
Yüzdeki asimetriyi düzeltmeden tek başına burun estetiği yeterli değildir.
Burun ameliyatları ne kadar fonksiyonel ve doğal görünüm sağlarsa sağlasın, tüm yüz oranıyla değerlendirilmediği takdirde kişiler bütünsel asimetriden mutsuz olabiliyor.
İnsan vücudunda yapılan en hassas operasyonlardan biri olan burun estetiği ameliyatı, ne kadar başarılı olursa olsun yüzünüzdeki asimetri burun güzelliğini açığa çıkaramayacaktır.
Diğer açıdan yüz bölgesindeki oransızlık, burnu olduğundan daha kötü gösterebilir.
Plastik cerrahi uygulamalarında milimetrenin dörtte biri ölçüsünde yapılan hatalar bile belirgin asimetriler yaratabilir. Burun estetiği operasyonu sonucunda, yüzün görünümü dramatik biçimde değişebilir. Bu yüzden görüntüsünden memnun olmayan hastalar için burun estetiği operasyonuyla yüzün görünümünde oldukça büyük farklar yaratılabilinir. Bu nedenle rinoplasti (burun estetiği) hastalarını tek başına burun estetiği açısından değerlendirmek yeterli değildir. Burun ile birlikte elmacık kemikleri, yanaklar, dudaklar, çene ve alın incelenir. Yüzdeki orantısızlığı gidermek için gerekli bölgelere müdahale yapılır. Özellikle yan bakışta daha güzel bir profil görünümü için burun ucu ile dudak üstü mesafe aynı olmalıdır. Bu sayede yüzün tamamında estetik bir simetri yakalanmış olur.
3 Boyutlu bilgisayar destekli programlar ile yüzdeki açılar ve estetik alanların sayısal ölçüm değerlerinin simetrik analizi
Hastanın karşıdan ve profilden çekilen fotoğrafları üzerinde ameliyat sırasında yapılacak düzeltmeleri gösteriyoruz. Burun estetiği (rinoplasti) ameliyatında en önemli kısım olan ameliyat öncesi ameliyat planlamasında burnun büyüklüğü, genişliği, burun alın, burun elmacık kemikleri, burun dudak, burun alt-üst çene, burun boyun orantıları matematiksel veriler ile hesaplıyoruz.
Ciddi bir deneyim ve vizyon gerektiren bu çalışma sayesinde, ameliyat öncesi 3 boyutlu bilgisayar destekli hesaplama verileriyle hastanın yüzünde var olan diğer asimetrik alanları da değerlendiriyoruz. Deri altı yağ dokusunun artışıyla alında supraorbital rim subünitinin çok önde olması sebebiyle alının üst kısımlarının geriye fazla açılanması, ideal bir yüzde nasofrontal açı 125°-135° arasında olmaması, kişinin doğuştan ya da yaşlanmaya bağlı sahip olduğu küçük üçgen elmacık kemiklerinin dikdörtgen bir hal alması, yüz kemiklerini içeren doğumsal anomali nedeniyle alt çenede farklı planlarda asimetrilerin bir arada olması, yüzün genel simetrisini bozan deformitelerdir. Burun estetiği ameliyat öncesi planlamasında, gerekiyorsa, tam yüz harmonisi için, mentoplasty (çene estetiği), dudak kalınlaştırma veya dudak kontürü, elmacık kemiği estetiği dolgusu uygulamaları önerilebiliyoruz. Multidisipliner bir operasyon programı sonrasında, hastaya nasıl bir görüntüye kavuşması beklendiği 3 boyutlu simülasyon ile sunulabiliyoruz.
Bu sayede hastalar, ameliyata karar vermeden önce ameliyat sonrasında nasıl bir görünüm elde edileceğini görerek, yüzlerine en çok yakışacak burun konusunda doktorları ile birlikte tartışabiliyor. Buna ek olarak, burun estetiği operasyonuyla ilgili cerrahın daha önceden yapmış olduğu ameliyatlarla ilgili öncesi sonrası fotoğrafların gösterilmesi, doktorun tarzını anlamak açısından da büyük önem taşıyor.
Amerika istatistik verilerine göre, burun estetiği ameliyatı, ABD’de yaşayan, 30 yaş altındaki kişilerden en fazla talep gören, en popüler estetik cerrahi uygulaması olduğunu gösteriyor. Türkiye’de de bu oran yaklaşık sayıda. Karmaşık ve çok yönlü olan burun estetiği cerrahisi, deneyimli bir plastik cerrah tarafından yapıldığında, hastalar 2 ile 7 gün içinde gündelik yaşamına dönebiliyor. Minimal bir alanda çalışıldığından neredeyse hiç ağrı yaşanmıyor. Burun estetiği ameliyatından sonra yaşanacak morluk ve şişkinlik, cerrahi işlemi yapan doktorun tecrübesiyle ve hastanın doktorun yönlendirmesini doğru şekilde uygulamasıyla minimum sürede atlatılıyor.
Burun şeklindeki değişiklikler, ameliyattan sonraki 6 ay boyunca yaşanması beklenen bir durum. Bu nedenle burna yönelik çevrede yapılan yorumlardan etkilenmemek önem arz ediyor.
Hızlıca online randevu alarak tüm işlemlerinizi daha hızlı tamamlayabilirsiniz...
Harbiye Mahallesi Teşvikiye Cad. İkbal İş Merkezi No.17 Kat:2 Şişli /İstanbul